Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Pályaválasztási teszt

2008.03.04

Már nincs sok idő hátra, és el kell döntened, hogy mi kerüljön a felvételi lapra. Nem kell aggódnod, ha még nem vagy teljesen biztos a dolgodban. Töltsd ki az alábbi pályaválasztási tesztet, és tisztábban látod majd, hogy milyen irányba indulj tovább a középiskolai évek után.

Minden kérdéshez az alábbi válaszok közül válaszd ki a rád vonatkozót!

 

  1. Egyáltalán nem jellemző rám
  2. Közepesen jellemző rám
  3. Teljes mértékben jellemző rám

 

 

 

a

b

c

1. Élvezem, ha figyelnek rám.

 

 

 

2. Nem szeretek létrehozni dolgokat, tárgyakat és/vagy megjavítani

 

 

 

3.  Nem szívesen tervezném, irányítanám, ellenőrizném mások tevékenységét, hiszen még a saját időmet sem tudom rendesen beosztani.

 

 

 

4.  Szeretek segíteni másokon.

 

 

 

5. Legtöbbször nálam romlik el még a számítógép is.

 

 

 

6. Nem szeretek összetett, komplex feladatok megoldásán gondolkodni.

 

 

 

7. Nem jelent nehézséget, hogy érzelmeimet kifejezzem, és könnyen átérzem mások problémáit is.

 

 

 

8. Nagyon szeretem a költészetet, irodalmat.

 

 

 

9. Nem készülök a feladataimra, mert nem szeretem megtervezni a megoldás lehetséges lépéseit.

 

 

 

10. Térképpel is eltévedek

 

 

 

11. Könnyen ki tudom fejezni azt, amit gondolok és érzek, megtalálom a szavakat, amelyek szükségesek számomra.

 

 

 

12. Nem kerülöm a filozofálgatást, szeretek elvont dolgokon gondolkodni.

 

 

 

13. Nem szeretek üzlettel foglalkozni, mert távol áll tőlem ez az egész világ

 

 

 

14. Nincs türelmem az aprólékos, precizitást igénylő munkához.

 

 

 

15. Azt gondolom, a művészet fontos dolog.

 

 

 

Összegzés:

 

 

 

 

 

8 vagy annál több „a” válaszod született:

 

Annyi bizonyos, hogy humán beállítottságú ember vagy. Valószínő, hogy szabadidődben inkább olvasol, vagy a barátaiddal találkozol, minthogy leülj egyedül a számítógép elé és felfedezd az informatika világát. Mindenképpen olyan szakot kell választanod, ahol emberekkel kell majd foglalkoznod, ahol hasznosíthatod azt a készségedet, hogy át tudod érezni más emberek problémáit. Ilyen szakok például az andragógia, ápolás és betegellátás vagy a pszichológia. Minden olyan szak megfelelő választás lenne a számodra, ahol sokat kell olvasni, önállóan elgondolkodni az olvasottakon. Ha mindezen felül úgy érzed, hogy át tudnád adni másoknak is azt, amit te kaptál a főiskolán, egyetemen, és jó pedagógiai érzékkel rendelkezel, akkor az anglisztika, a történelem és a szabad bölcsészet szakok a neked valók. Összefoglalva tehát, ha abszolút humán beállítottságú vagy sem kell lemondanod a karrierről és arról, hogy nagy célokat vihess majd véghez abban a bizonyos NAGYBETŰSBEN.

 

8 vagy annál több „b” válaszod született:

 

Nem tartozol egyértelműen sem a humán, sem pedig a műszaki, vagy ha úgy tetszik reál irányultságú felvételiz közé. Benned vegyesen van meg a tanulásra való hajlam, az olvasás és írás szeretete, valamint a reáltárgyak és a műszaki berendezések iránti kíváncsiság és érdeklődés. Képes vagy az együttműködésre, de ha kell önállóan is tudsz dolgozni,  alkotni. A leginkább neked való szak a turizmus-vendéglátás, a nemzetközi tanulmányok vagy a kommunikáció és médiatudomány. Ezeken a szakokon ugyanis nem árt, ha szereted a társadalomtudományokat és az idegen nyelveket, amellett, hogy képes vagy elsajátítani némi matematikai gondolkodásmódot. Így tehát ha nem viszolyogsz a matektól -bár kétségkívül nem a reáltárgyak a kedvenceid-, és szereted az inkább tanulhatónak mondható tantárgyakat, akkor a fent említett szakok a hozzád illőek, hiszen olyan ember vagy, aki megérti, hogy mai világunkban nagyon fontos az üzleti és taktikai gondolkodásmód a boldoguláshoz.

 

8 vagy annál több „c” válaszod született:

 

Teljes mértékben a reál beállítottságú szakok illenek hozzád, ugyanis nem szeretsz elvont dolgokon gondolkodni, és naphosszat olvasni. Nem esel kétségbe, ha lefagy a számítógép, vagy ha egy matekpéldát kell megoldanod. A suliban mindig is a matek, fizika, kémia és számítástechnika voltak a kedvenc tantárgyaid, és a jövőben is ezeket szeretnéd tanulmányozni, jobban átlátni. Ezek alapján a mérnöki és informatikusi szakok valamelyikéből érdemes választanod, hiszen szeretsz műszaki dolgokkal foglalkozni és láthatót, kézzel foghatót alkotni. Ha teheted, egyedül dolgozol; de ha kell, csapatban is képes vagy a tőled megszokott minőséget és teljesítményt hozni. Nincs semmi bajod az emberekkel, de azért nem veszed fel mások gondjait, mondván, hogy neked is van elég. Összefoglalva tehát, szereted a reáltárgyakat és a műszaki berendezéseket, nem veszed magadra a világ gondját, vagyis feltételezhetően az erősebbik nem egyik képviselője vagy.